Chocomel vs. Chocomel

Door Arokh op vrijdag 3 april 2015 19:43 - Reacties (16)
Categorie: koken en bakken, Views: 9.214

(voor de foto's excuseer ik me een beetje, ze zijn gemaakt met een slechte smartphonecamera

Chocomel, de enige echte
Ik kwam in het vers-schap van onze supermarkt verse Chocomel tegen! Een blogje over mijn ervaringen mag natuurlijk niet uitblijven, toch?

De verse is iets duurder dan de ouderwetse (al 75 jaar verkrijgbare!) Chocomel. Het scheelde in mijn geval zo’n 10%. 10% extra betalen voor een leuk nieuw product, dat ook nog eens vers is? Prima denk ik. Als je verse(re) sinaasappelsap vergelijkt met Appelsientje betaal je zomaar 3x zo veel voor een liter…

Ik heb hier een fotootje van mijn setup. Links de nieuwe Chocomel Vers, rechts de normale. Beide de niet magere versie, want die vind ik nooit zo lekker. En ik drink chocolademelk alleen omdat ik het lekker vind. (hoewel ik het meestal zelf maak).

http://s17.postimg.org/dlf0danmn/WP_20150331_001.jpg

Je ziet 4 glazen, dat was voor het blind proeven. Mijn vrouw hielp mij hierbij, om de glazen aan te geven. Daarna heb ik haar ook geholpen en heeft ze ook blind getest.

Eerst de feiten.
1: Verse chocoladedrank (gepasteuriseerd) op basis van melk 1,3% vet
Ingrediënten:
 • Melk (1,3% vet)
 • suiker
 • cacao (1,6%)
 • johannesbroodpitmeel
 • carrageen
 • aroma
http://s11.postimg.org/79q6qssgj/WP_20150331_002.jpg

Voedingswaarde:
 • 309 Kilojoule, 73 Kcal. Per 100 ml
 • Vet: 1,6 gram (1,1 gram verzadigd) per 100ml
 • Koolhydraten: 11,1 gram (10,9 gram suiker) per 100ml
 • Eiwit: 3,2 gram per 100 ml
 • Zout: 0,13 gram per 100 ml
 • Calcium 110 mg (14% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
 • Vitamine B2 0,16 mg per 100 ml (11% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
 • Vitamine B12 0,16 ug (11% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
2: Chocolademelk (UHT)
Ingrediënten:
 • Gedeeltelijk afgeroomde melk
 • suiker
 • cacao (1,7%)
 • carrageen
http://s13.postimg.org/valrxrbpz/WP_20150331_003.jpg

Voedingswaarde:
 • 365 Kilojoule, 87 Kcal. Per 100 ml
 • Vet: 12,7 gram (1,9 gram verzadigd) per 100ml
 • Koolhydraten: 12 gram (11,8 gram suiker) per 100ml
 • Eiwit: 3,2 gram per 100 ml
 • Zout: 0,13 gram per 100 ml
 • Calcium 100 mg (13% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
Analyse van ingrediënten
De ouderwetse (gesteriliseerde) versie bevat meer vet (is voller), een tikje zoeter en ontbeert de vitamine B2 en B12 die wel in de verse zitten. De samenstelling is ook eenvoudiger, want de ‘houdbare’ versie heeft geen aroma (waarom zit dit wel in de verse?) en geen Johannesbroodpitmeel. Ook zit er een beetje extra cacao in de houdbare, vermoedelijk om het gebrek aan (kunstmatig?) aroma te compenseren. De carrageen is nodig om er een mooi geheel van te maken dat ook goed gemengd blijft, en het product te verdikken. Waarom het Johannesbroodpitmeel (met dezelfde eigenschappen) niet in de UHT versie, en wel in de verse versie zit weet ik niet.

Chocoladedrank versus Chocolademelk
Puur op basis van deze informatie zou ik de voorkeur wellicht aan de houdbare geven, omdat ik houd van zo min mogelijk toevoegingen die niet strikt noodzakelijk zijn, en het feit dat de melk die gebruikt is wat voller is dan bij de verse. Ook valt het mij op dat er op de verse niet staat: 'Chocolademelk', maar er staat ‘Verse Chocoladedrank’. Dat klinkt mij minder lekker in de oren. Een ‘sinaasappeldrank’ hoeft bijvoorbeeld maar 50% (equivalent) sinaasappel te bevatten, terwijl ‘sinaasappelsap’ voor 100% (equivalent) uit sinaasappel moet bestaan. Ik heb uitgezocht waarom de verse versie geen chocolademelk mag heten, en het verbaasde mij waarom dit is. Chocolademelk is VERPLICHT altijd gesteriliseerd. Waarom dat zo is weet ik niet, maar het zou zelfs kunnen dat Nutricia dit zo belobbyd heeft in de EU. Dit omdat ze dan geen verse concurrentie met de naam Chocolademelk konden krijgen. Nutricia heeft nooit verse Chocomel of iets dergelijks op de markt gebracht. En nu zit Friesland-Campina met de gebakken peren (ze hebben Chocomel overgenomen, en er nu dus een vers product van gemaakt, wat ze geen Chocolademelk mogen noemen, omdat het vers is!). Dit is deels wat speculatie, maar het zou me in ieder geval niets verbazen.

http://s9.postimg.org/hy6w2pse7/WP_20150331_004.jpg

Winnaar
Het proeven is eigenlijk het kortste stukje. Zowel mijn vrouw als ik hebben enkele keren (ontbijt, lunch, en ik zojuist nog een keer voor het schrijven van het blog) blind getest. We hebben 4 glazen ingeschonken, en afwisselend geproefd. Na 1 slok was voor mij duidelijk welke ik het lekkerste vond, en dit gold ook voor mijn vrouw. Ondanks die snelle keuze, hebben we expres op een later moment de test nogmaals gedaan. Ik heb hem nu voor de derde keer gedaan, en ik ben er 100% uit. De UHT versie is voor ons VERUIT favoriet. Hij is voller, wat je duidelijk proeft, hij is minder waterig dan de verse versie, romiger in de mond (omdat hij romiger IS) en smaakvoller. De Gepasteuriseerde Chocomel smaakt veel meer naar echte chocolademelk (ook als je deze zelf vers maakt), en de verse variant smaakt wat mij betreft naar een hele goedkope fles (je weet wel, die troep onder in het schap van gesteriliseerde doorzichtige flessen magere zooi) ‘chocoladedrank’.

Helaas voorlopig voor mij niet meer dus. Tenzij ze met een volle versie komen, dan geef ik hem gewoon nog een kans. Wie weet….

Introductie en Mycom / Microsoft Office problemen

Door Arokh op donderdag 18 september 2014 22:59 - Reacties (19)
Categorieën: algemeen, technologie, Views: 5.680

Hallo allemaal!

Is er een betere manier om een blog te beginnen dan gefrustreerd achter je computer zitten te balen van iets wat je net aan het overkomen is? Ik denk het niet, dus na jaren Tweakblogs gelezen te hebben en soms actief te zijn geweest in de comments van bloggers ben ik eindelijk mijn eigen blog begonnen.

Ik ben al jaren lid van Tweakers, en had een stapeltje karma, dus ik zat al maanden met het idee om zelf ook wat te gaan schrijven, maar omdat ik niet zo'n leuke vertellen ben is het er nooit van gekomen. Maar wat niet is kan nog komen, en zonder iets nieuws te proberen kom je natuurlijk nooit ergens toch?

Ik heet hier Arokh, dus dat ga ik ook maar als naam aanhouden. Ik heb in een grijs verleden (ben nu 31) de middelbare school als volgt overleefd:

1e jaar HAVO/VWO-1
2e jaar HAVO-2 (ik kwam voor alles behalve de talen voor VWO in aanmerking, maar talen zijn daar natuurlijk erg belangrijk)
3e jaar blijven zitten in de HAVO-2 (wederom die talen...)
4e jaar HAVO-3
5e jaar MAVO eindexamen gedaan (in de 3e ging het weer mis met Frans/Duits/Engels) (met 9s geslaagd)
6e jaar HAVO-4 alsnog (studiehuis! joepie, eindelijk van die talen af!)
7e jaar HAVO-5 eindexamen gedaan

na die lange tijd heb ik bij een Hoogeschool een toeristische opleiding gedaan, en ben halverwege overgestapt naar de universiteit waar ik na lang en hard werken mijn master in population studies heb afgerond. Deze opleiding was helemaal in het Engels (wat ik nu net zo beheers als Nederlands) dus het is allemaal nog wel goedgekomen.

Anyway, ik ben nu al een paar jaar wat nare kleine en onzekere baantjes aan het doen omdat ik maar niet vast aan het werk kom. Ben laatst weer met een facultatieve stage begonnen om werkervaring op te doen, maar werk is er gewoon niet lijkt het. Ondanks dat ik 16 sollicitaties per week doe. om GEK van te worden. maar ja.

Goed, wat meer achtergrond over mezelf komt er wel weer in een volgende post, maar nu eerst een berichtje over de aanleiding van deze eerste blog: Office gedoe!

Ik heb een mooie nieuwe computer gekocht (schrijf ik nog een reviewtje over in blog) en heb er Office 365 bij gekocht. Ik heb tijdens mijn studie altijd legaal Office gehad via Surfspot, maar de laatste jaren gebruikte ik vaak torrents om Office pakketten te verkrijgen. Dit werkte vlekkeloos.

Toch knaagt er iets als ik niet betaal voor spullen die ik gebruik, en hoe ouder ik ben, hoe meer ik gewoon alles keurig in orde wil hebben.

Dus ik heb Office 365 bij Mycom gekocht gelijk met mijn nieuwe Surface Pro 3, en dat kostte me 89,99 euro uit mijn hoofd (kreeg er 5% korting op mijn Surface bij en 20€ korting op Office). Ik ging meteen hierna op vakantie, en probeerde van tevoren Office nog te installeren, maar werkte niet helaas. Nou ja, dan maar niet, dat regel ik wel bij terugkomst.

Ik kwam terug van vakantie, en heb het nog een keer geprobeerd. Werkt niet, omdat er een probleem is met de activatie van de code. Mycom zit op 45 minuten rijden (is 20 euro retour voor mij, plus 2 uur tijd)

(ik had een hoop verdere details getypt, maar Tweakers gooide net al mijn werk eruit, behalve deze eerste tekst die ik al op mijn computer had staan, dus ik ga het nu kort houden)

Mycom verschillende keren gebeld
doorverwezen naar Dixons (die konden het in de buurt oplossen)
Dixons kon me natuurlijk niet helpen en verwees me naar Mycom
Mycom begrijpt het probleem niet, en kan me nog niet verder helpen

Nu een paar dagen verder heb ik Microsoft gebeld en ze hebben me 40 minuten (!) aan de lijn gehad, maar ze kunnen het niet oplossen. Het is een anti-piraterij-maatregel om de codes ongeactiveerd te verkopen. Werkelijk? Als IETS piraterij in dehand werkt....

Mijn domme manier:
A 20 euro kosten en 2 uur tijd voor heen en weer rijden om te kopen (dit kon uit, want had het diezelfde dag nodig)
B 90 euro betalen voor product
C in totaal 60 minuten bellen (18,60 euro met mijn Simyo) (al met al 120 minuten bezig met mailen etc. erbij)
D 20 euro kosten en 2 uur tijd voor heen en weer rijden om om te ruilen
E klaar om te installeren
totaal: 150 euro en 6 uur

Piraterijmanier die ik iedereen aanraad:
A download uTorrent en Office (20 minuten)
B klaar om te installeren
totaal: 0 euro en 20 minuten

En dan zeggen ze doodleuk dat ik dit gezeik heb vanwege antipiraterijmaatregelen. niet goed.

Ik baal er nogal van, maar begrijp ook wel dat ik een uitzondering ben. Maar dat is het nou net. Er mogen eigenlijk geen uitzonderingen zijn als je goed betaald voor een product. Microsoft zou het super eenvoudig moeten hebben waarbij het niet fout KAN gaan. Vroeger met al die CD's die ik bij Surfspot kocht: ging altijd goed, werkte zelfs offline. Nu is het een feest als het goed gaat, maar een groot drama en gedoe als het mis gaat. Vreselijk.

Toch maar (weer) eens kijken naar een alternatief zoals OpenOffice etc?

Als jullie op of aanmerkingen hebben op mijn eerste blog: ik sta open voor kritiek! Ik hoop dat mensen nog een klein beetje mild willen zijn, maar als iets niet goed is, dan mag het gezegd worden :-) Volgende post wordt een stuk positiever!