Chocomel vs. Chocomel

Door Arokh op vrijdag 3 april 2015 19:43 - Reacties (16)
Categorie: koken en bakken, Views: 8.966

(voor de foto's excuseer ik me een beetje, ze zijn gemaakt met een slechte smartphonecamera

Chocomel, de enige echte
Ik kwam in het vers-schap van onze supermarkt verse Chocomel tegen! Een blogje over mijn ervaringen mag natuurlijk niet uitblijven, toch?

De verse is iets duurder dan de ouderwetse (al 75 jaar verkrijgbare!) Chocomel. Het scheelde in mijn geval zo’n 10%. 10% extra betalen voor een leuk nieuw product, dat ook nog eens vers is? Prima denk ik. Als je verse(re) sinaasappelsap vergelijkt met Appelsientje betaal je zomaar 3x zo veel voor een liter…

Ik heb hier een fotootje van mijn setup. Links de nieuwe Chocomel Vers, rechts de normale. Beide de niet magere versie, want die vind ik nooit zo lekker. En ik drink chocolademelk alleen omdat ik het lekker vind. (hoewel ik het meestal zelf maak).

http://s17.postimg.org/dlf0danmn/WP_20150331_001.jpg

Je ziet 4 glazen, dat was voor het blind proeven. Mijn vrouw hielp mij hierbij, om de glazen aan te geven. Daarna heb ik haar ook geholpen en heeft ze ook blind getest.

Eerst de feiten.
1: Verse chocoladedrank (gepasteuriseerd) op basis van melk 1,3% vet
Ingrediënten:
 • Melk (1,3% vet)
 • suiker
 • cacao (1,6%)
 • johannesbroodpitmeel
 • carrageen
 • aroma
http://s11.postimg.org/79q6qssgj/WP_20150331_002.jpg

Voedingswaarde:
 • 309 Kilojoule, 73 Kcal. Per 100 ml
 • Vet: 1,6 gram (1,1 gram verzadigd) per 100ml
 • Koolhydraten: 11,1 gram (10,9 gram suiker) per 100ml
 • Eiwit: 3,2 gram per 100 ml
 • Zout: 0,13 gram per 100 ml
 • Calcium 110 mg (14% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
 • Vitamine B2 0,16 mg per 100 ml (11% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
 • Vitamine B12 0,16 ug (11% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
2: Chocolademelk (UHT)
Ingrediënten:
 • Gedeeltelijk afgeroomde melk
 • suiker
 • cacao (1,7%)
 • carrageen
http://s13.postimg.org/valrxrbpz/WP_20150331_003.jpg

Voedingswaarde:
 • 365 Kilojoule, 87 Kcal. Per 100 ml
 • Vet: 12,7 gram (1,9 gram verzadigd) per 100ml
 • Koolhydraten: 12 gram (11,8 gram suiker) per 100ml
 • Eiwit: 3,2 gram per 100 ml
 • Zout: 0,13 gram per 100 ml
 • Calcium 100 mg (13% aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) per 100ml
Analyse van ingrediënten
De ouderwetse (gesteriliseerde) versie bevat meer vet (is voller), een tikje zoeter en ontbeert de vitamine B2 en B12 die wel in de verse zitten. De samenstelling is ook eenvoudiger, want de ‘houdbare’ versie heeft geen aroma (waarom zit dit wel in de verse?) en geen Johannesbroodpitmeel. Ook zit er een beetje extra cacao in de houdbare, vermoedelijk om het gebrek aan (kunstmatig?) aroma te compenseren. De carrageen is nodig om er een mooi geheel van te maken dat ook goed gemengd blijft, en het product te verdikken. Waarom het Johannesbroodpitmeel (met dezelfde eigenschappen) niet in de UHT versie, en wel in de verse versie zit weet ik niet.

Chocoladedrank versus Chocolademelk
Puur op basis van deze informatie zou ik de voorkeur wellicht aan de houdbare geven, omdat ik houd van zo min mogelijk toevoegingen die niet strikt noodzakelijk zijn, en het feit dat de melk die gebruikt is wat voller is dan bij de verse. Ook valt het mij op dat er op de verse niet staat: 'Chocolademelk', maar er staat ‘Verse Chocoladedrank’. Dat klinkt mij minder lekker in de oren. Een ‘sinaasappeldrank’ hoeft bijvoorbeeld maar 50% (equivalent) sinaasappel te bevatten, terwijl ‘sinaasappelsap’ voor 100% (equivalent) uit sinaasappel moet bestaan. Ik heb uitgezocht waarom de verse versie geen chocolademelk mag heten, en het verbaasde mij waarom dit is. Chocolademelk is VERPLICHT altijd gesteriliseerd. Waarom dat zo is weet ik niet, maar het zou zelfs kunnen dat Nutricia dit zo belobbyd heeft in de EU. Dit omdat ze dan geen verse concurrentie met de naam Chocolademelk konden krijgen. Nutricia heeft nooit verse Chocomel of iets dergelijks op de markt gebracht. En nu zit Friesland-Campina met de gebakken peren (ze hebben Chocomel overgenomen, en er nu dus een vers product van gemaakt, wat ze geen Chocolademelk mogen noemen, omdat het vers is!). Dit is deels wat speculatie, maar het zou me in ieder geval niets verbazen.

http://s9.postimg.org/hy6w2pse7/WP_20150331_004.jpg

Winnaar
Het proeven is eigenlijk het kortste stukje. Zowel mijn vrouw als ik hebben enkele keren (ontbijt, lunch, en ik zojuist nog een keer voor het schrijven van het blog) blind getest. We hebben 4 glazen ingeschonken, en afwisselend geproefd. Na 1 slok was voor mij duidelijk welke ik het lekkerste vond, en dit gold ook voor mijn vrouw. Ondanks die snelle keuze, hebben we expres op een later moment de test nogmaals gedaan. Ik heb hem nu voor de derde keer gedaan, en ik ben er 100% uit. De UHT versie is voor ons VERUIT favoriet. Hij is voller, wat je duidelijk proeft, hij is minder waterig dan de verse versie, romiger in de mond (omdat hij romiger IS) en smaakvoller. De Gepasteuriseerde Chocomel smaakt veel meer naar echte chocolademelk (ook als je deze zelf vers maakt), en de verse variant smaakt wat mij betreft naar een hele goedkope fles (je weet wel, die troep onder in het schap van gesteriliseerde doorzichtige flessen magere zooi) ‘chocoladedrank’.

Helaas voorlopig voor mij niet meer dus. Tenzij ze met een volle versie komen, dan geef ik hem gewoon nog een kans. Wie weet….

Volgende: Introductie en Mycom / Microsoft Office problemen 09-'14 Introductie en Mycom / Microsoft Office problemen

Reacties


Door Tweakers user himlims_, vrijdag 3 april 2015 19:55

:Y) smakelijk
zowel de chocomel als blog :+

Door Tweakers user Karmos, vrijdag 3 april 2015 20:05

Raar dat chocomel bij ons in belgie Cécémel heet.

Door Tweakers user Frozen, vrijdag 3 april 2015 21:10

Ik zag er toevallig gister een reclame over en ik was benieuwd! Hoe heb je ze overigens getest? Warm of koud? Ik denk dat dat nog wel uitmaakt voor de score!

Door Tweakers user Arokh, vrijdag 3 april 2015 21:23

Karmos schreef op vrijdag 03 april 2015 @ 20:05:
Raar dat chocomel bij ons in belgie Cécémel heet.
Cécémel is volgens mij 'gewoon' de Franse naam van Chocomel. Wonen er meer Franstaligen in België? In dat geval is het misschien logisch dat ze de Franse versie daar verkopen. Het zal wel te duur zijn om voor Vlaanderen de Nederlandse, en voor Wallonië de Franse en voor het oosten de Duitse versie te gaan verkopen :-)

Door Tweakers user Arokh, vrijdag 3 april 2015 21:26

Frozen schreef op vrijdag 03 april 2015 @ 21:10:
Ik zag er toevallig gister een reclame over en ik was benieuwd! Hoe heb je ze overigens getest? Warm of koud? Ik denk dat dat nog wel uitmaakt voor de score!
Ik heb ze koud getest, beiden een nacht in de koelkast laten staan. Verse melk zou ik op dezelfde manier drinken. Je hebt gelijk dat het uitmaakt, maar het vetgehalte verandert er natuurlijk niet door, en daarmee denk ik dat het romige nog steeds mij naar die ene versie zou trekken.

Ik heb nu de verse ook al op, dus ik kan helaas geen test doen met warme. Dat had ik graag gedaan als ik daar eerder aan gedacht had :-)

Door Tweakers user Dreeke fixed, vrijdag 3 april 2015 22:07

11 en 12 gram suiker per 100 gram chokolademelk, dat klinkt meer als suikerwater.

Door Tweakers user Phyxion, zaterdag 4 april 2015 09:10

Ik ben het helemaal met je eens, de verse chocolademelk is net water waar een (chocolade)koe heeft langs gelopen.

Door Tweakers user yousql, zaterdag 4 april 2015 10:03

ik maak liever zelf chocomel met nesquik ofzo. Die cacoa in de chocomel van nutricia is goed opgelost waardoor het erg egaal smaakt, wat een beetje saai is. Bij nesquik smaakt iedere slok weer anders.

Door Tweakers user salsajohn, zaterdag 4 april 2015 13:26

Leuke blog, ik heb beide ook getest echter niet zo uitgebreid als jij maar onze smaken komen wat chocomel betreft met elkaar overeen. Ik koop altijd de chocomel light en zelfs die vind ik romiger/voller van smaak dan de verse variant. Niet dat de verse versie vies is maar de echte chocomel is toch lekkerder en daar drink je het tenslotte voor _/-\o_

Door Tweakers user Dead Pixel, zaterdag 4 april 2015 13:38

Haha leuk blog! Smaaktesten tussen twee verschillende pak Chocomel is gewoon geniaal. Zo zie je maar dat Tweakblogs niet alleen een thuis is voor tech.

Door Tweakers user Vnze, zaterdag 4 april 2015 19:15

Geinige blog, meer van dit _/-\o_ zelf vind ik wel net die dikkere structuur van Cécémel niet lekker dus die nieuwe is misschien meer iets voor mij.
Arokh schreef op vrijdag 03 april 2015 @ 21:23:
Wonen er meer Franstaligen in België?
Het is ongeveer 60% Nederlandstaligen tegen 40% Franstaligen. De Duitstaligen even buiten beschouwing gelaten.

[Reactie gewijzigd op zondag 5 april 2015 20:53]


Door Tweakers user Haas_nl, zaterdag 4 april 2015 21:44

TNX voor deze blog ik zag het ook op tv en was benieuwd.
Ik hou het wel bij benco en verse melk....

Door Tweakers user mux, maandag 6 april 2015 20:05

Johannesbroodpitmeel wordt gecombineerd met carrageen omdat dat een romiger/soepeler resultaat geeft dan alleen carrageen of xanthaangom (wat in dit geval niet goed mengt met melk). Ja, het zijn allebei verdikkingsmiddelen, maar ze zijn niet exact hetzelfde en werken goed samen.

Verdikkingsmiddelen hebben niet dezelfde 'mouthfeel' als vet, dus het is logisch dat je verschil proeft tussen een romig melkproduct en een die verdikt is. Het verschil tussen het mondgevoel van verdikkingsmiddel en vet is het verschil tussen yoghurt (=verdikt) en crème frâiche of kookroom oid.

De reden dat vrijwel alle chocolademelk gesteriliseerd is heeft te maken met houdbaarheid (en de productiemethode, maar dat is een ander verhaal): chocolademelk is geen bestanddeel van het dagelijks eten en wordt dus zelden als vers product verkocht. Het maakt ook min of meer niks uit voor de smaak of het gesteriliseerd is; je proeft geen melk, de smaakbestanddelen zijn de chocoladesmaak en de mouthfeel is het vet. Verse (gepasteuriseerde) chocolademelk heeft alleen maar nadelen.

Er zijn ook wat problemen als je chocolademelk met verse melk maakt, o.a. omdat het schift en omdat de productie traditioneel een dag of twee langer duurde waardoor het nog maar enkele dagen houdbaar is in de koeling. Dit is uiteraard tegenwoordig grootendeels wel opgelost met voldoende hulpmiddelen/moderne verwerking.

Door Tweakers user mux, maandag 20 april 2015 08:49

Psst, ze hebben sinds kort een volle versie. Wat vind je daarvan?

Door Tweakers user Arokh, maandag 20 april 2015 08:55

Leuk, dat wist ik nog niet. Ik ga nog eens even kijken en zal een update plaatsen van het weekend! Bedankt voor de tip.

Als ik op de website kijk
http://www.chocomel.nl/producten.aspx
Zie ik alleen de magere en de normale versie (en die is halfvol)...

Door Mirjam, maandag 8 juni 2015 18:53

Bij ons in het gezin gaan we ook voor de uht chocomel. De verse smaakt een beetje naar een goedkope nesquick shake. En inderdaad waterig. Zelfs mijn zoontje van 7, die een echte chocolademelk fan is, dronk het niet op. De verse chocomel komt er bij ons niet meer in.

Reageren is niet meer mogelijk